EMDR voor kinderen
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit betekent: door oogbewegingen minder gevoelig worden en opnieuw informatie verwerken. EMDR is een kortdurende effectief bewezen behandelmethode om ingrijpende of schokkende gebeurtenissen die mensen niet goed hebben verwerkt alsnog te verwerken.
Bij een EMDR-behandeling wordt de onaangename gebeurtenis bewust teruggehaald met alle beelden, gevoelens en lichamelijke sensaties die daarbij horen. Tegelijk wordt een afleidende taak aangeboden. Dit kan op verschillende manieren:
- het met de ogen volgen van de hand van de therapeut die op 30 cm afstand van het gezicht heen en weer beweegt,
- via een koptelefoon luisteren naar tikjes die afwisselend in het linker en rechter oor worden aangeboden,
- tactiele stimulatie door afwisselend op de rechter en linker hand te trommelen of te tappen.
Door deze afleidende taak kan informatieverwerking beter plaatsvinden.
Wanneer heeft een kind EMDR nodig?
Iedereen krijgt wel eens te maken met een ingrijpende gebeurtenis. Ouders kunnen hun kind daar niet altijd tegen beschermen. Het is niet te voorspellen of een kind de mogelijkheid heeft een ingrijpende gebeurtenis goed te verwerken. Dit is mede afhankelijk van het karakter en oplossingsvaardigheden van een kind.
EMDR is inzetbaar wanneer een kind met problemen blijft kampen die te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen. Helaas is het niet altijd makkelijk om onverwerkte herinneringen als zodanig te herkennen. Wanneer kinderen dwars of prikkelbaar zijn wordt dit nog wel opgemerkt, maar wanneer kinderen stilletjes of overmatig rustig zijn valt dit alweer minder op. Kinderen begrijpen zelf vaak niet waarom ze ergens last van hebben. Ook houden kinderen hun klachten vaak voor zich omdat zij ouders niet willen belasten.
Na welke gebeurtenissen is EMDR geschikt?
Er is een brede waaier van gebeurtenissen die voor kinderen ingrijpend/beschadigend kunnen zijn en die aanleiding kunnen geven tot veranderingen in hun gedrag, zoals:
- brand, (verkeers)ongeval, inbraak, overval
- echtscheiding, adoptie, uithuisplaatsing
- huiselijke ruzies en geweld
- misbruik, mishandeling, verwaarlozing (emotioneel, pedagogisch)
- ernstige ziekte en/of plots overlijden van een ouder, geliefd familielid of huisdier
- natuurramp, oorlogsgeweld
- faalervaringen op school, proefwerk, spreekbeurt
- pestervaringen, afwijzing door leeftijdsgenoten
- gebeten worden door of schrikken van een dier
- opgesloten raken in een toilet of lift
- (ernstig) ziek zijn, hoofdpijn hebben
- verslikken, moeten overgeven of zien overgeven
- het zien van een enge film of gewelddadige tv-beelden
- (terugkerende) nachtmerrie
- verloren lopen in de supermarkt of op het strand
- eenmalige of opeenvolgende medische ingrepen, zoals prikken of narcose
momenten van in paniek raken, hyperventilatie, ademnood - hebben van beangstigende fantasieën, bijvoorbeeld over de dood of over dingen die mis zouden kunnen gaan
Wat zijn de voordelen van EMDR bij kinderen?
- EMDR is een effectieve methode. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is.
- EMDR werkt snel. Vaak zijn bij kinderen 3-5 sessies voldoende bij een enkelvoudige gebeurtenis.
- Bij EMDR hoef je minder te praten. Dit is een voordeel voor jonge kinderen, maar ook voor kinderen die de Nederlandse taal niet goed spreken. Voor kinderen met een verstandelijke beperking of een handicap is EMDR ook een passende therapie. De therapie kan aangepast worden aan de leeftijd en ontwikkelingsniveau van het kind.
- EMDR is afwisselend om te doen. Bij kinderen is dat extra belangrijk omdat kinderen korter hun aandacht kunnen vasthouden dan volwassenen.
- Bij EMDR spelen ouders bij hele jonge kinderen een belangrijke rol. Meer dan bij andere behandelvormen worden ouders actief betrokken bij de behandeling.
Waarvoor kun je bij mij terecht?
Kindertherapie
Kinderen krijgen door deze therapie meer eigenwaarde, leren verantwoordelijkheid nemen en maken daarbij gebruik van eigen hulpbronnen en creativiteit.
Ouderbegeleiding
Opvoeden is niet altijd even makkelijk. Je begrijpt niet waarom een kind doet zoals die doet, je neemt het jezelf weer eens kwalijk dat je de rust niet kon bewaren, je bent uitgevallen tegen je kind. Je zou willen dat er iemand is die je praktische tips kan geven zonder dat je het gevoel hebt dat je het niet goed doet als ouder.
Familieopstellingen
Heb je er al alles aan gedaan om je opvoedvraagstuk op te lossen en hebben tips en trucs vanuit o.a. ouderbegeleiding niet voor een blijvende oplossing gezorgd, dan kan het zijn dat er iets speelt op een diepere laag. Familieopstellingen laten snel zien wat de werkelijke oorsprong van je vraagstuk is.