Over Grace Meurkes

Ik ben Grace Meurkes en ik heb samen met mijn partner drie kinderen. Na mijn opleiding HBO ortho-agogisch werk heb ik de opleiding Psychodiagnostiek gevolgd en de opleiding coaching voor leidinggevenden. Hierna heb ik met veel enthousiasme de 4-jarige opleiding voor Integratief Kindertherapeut en de Masterclass IKT gevolgd aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie.

In maart 2013 heb ik mijn Europees Certificaat Psychotherapie behaald en naast verschillende bijscholingen een training gevolgd: ‘Jongens (en meiden) in hun kracht’. In deze training zijn de meest effectieve oefeningen geïntegreerd uit de training ‘Rots en Water’. De meerwaarde van deze methode is dat er meer gerichte aandacht is voor het individuele kind.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor kinderen hun eigen basiskracht kwijtraken. Het gevolg daarvan is frustratie, ontsporing en met name verharding. Bewegingsoefeningen zijn voor deze kinderen een (hulp)middel om hun eigen kracht te herontdekken. Bij deze oefeningen ligt de nadruk op: jezelf kunnen aarden, buikcontact maken en zacht worden van binnen.

In 2014 ben ik afgestudeerd als GZ-supervisor en begin 2015 heb ik de opleiding Opvoedopstellingen gevolgd en GroepsGeluk voor groepen op basisscholen. Vanaf oktober 2015 pas ik EMDR bij kinderen toe en vanaf 2018 ook hypnotherapie en volg ik de opleiding Medische Hypnose. In 2020 heb ik de opleiding EFT voor kinderen afgerond. Met EFT kan een kind, binnen korte tijd, op een snelle, effectieve en vriendelijke manier verlossen van spanning en stress waardoor er op een gemakkelijke manier weer ruimte is voor het installeren van nieuwe behulpzame overtuigingen.

Ik heb ruime ervaring met ouders en kinderen in het begeleiden en ondersteunen in situaties waarbij zij hulp nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan kinderen met opvallend gedrag, kinderen met rouwverwerking, kinderen die stil en teruggetrokken zijn, kinderen met lichamelijke klachten, kinderen van gescheiden ouders. Deze ervaringen heb ik onder andere opgedaan als pedagogisch medewerker in de kinderpsychiatrie, bij het Medisch Kinderdagverblijf, op een kinderafdeling van het UMC Radboud Ziekenhuis in Nijmegen, als therapeut in het speciaal onderwijs en als projectleider opvoedingsondersteuning bij verschillende Welzijn Stichtingen.

Naast mijn werk als kindertherapeut in mijn praktijk in Arnhem Noord en in Arnhem Zuid, werk ik ook als supervisor bij de opleiding Kinder & Jeugdtherapie en als supervisor bij de Hoge School Arnhem/Nijmegen en ben ik bijzondere curator voor de Rechtbank.

In het werken met kinderen en ouders binnen de verschillende settingen heb ik ervaren dat er met ouders vaak ‘over’ kinderen wordt gepraat in plaats van ‘met’ kinderen. Dit is een gemiste kans omdat kinderen heel goed in staat zijn hun problemen zelf op te lossen.

Hierin ligt ook de kracht en het succes van integratieve kindertherapie. Bij deze therapie krijgen kinderen de kans om hun eigen problemen in samenwerking met hun ouders op te lossen. Door zelfverantwoordelijk gedrag aan te leren, ontwikkelt het kind allerlei effectieve manieren die ook in geheel nieuwe situaties toegepast kunnen worden.

Kinderen krijgen hierdoor meer eigenwaarde, leren verantwoordelijkheden te nemen en maken gebruik van eigen hulpbronnen en creativiteit. Als kindertherapeut werk ik volgens het uitgangspunt:

Wil je meer informatie over mij of een afspraak maken? Dan kun je me gerust bellen, mailen of gebruik maken van het contactformulier.